Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις»

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις»

Θεόδωρος Καράογλου:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε να λειτουργούμε πάντα με βάση το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας το θυμίζουν, χαιρόμαστε που είναι θεματοφύλακες του προγράμματος αυτού. Βέβαια, στο παρελθόν το δικό τους κυβερνητικό πρόγραμμα το ξεχνούσαν επανειλημμένως και βέβαια αυτό γινόταν και την επόμενη ακόμη μέρα μετά τις εκλογές. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τη συζήτηση του συγκεκριμένου φορολογικού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με το οποίο προχωρούμε στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δίνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα αίροντας γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις δεκαετιών. Νομοθετούμε μια σειρά διατάξεων για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και παράλληλα πετυχαίνουμε την ενιαία φορολόγηση όπου υπήρχαν προβλήματα.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω, δεν είναι αποκομμένα αλλά εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο πλέγμα οικονομικής πολιτικής που αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 ξεκινήσανε. Τι παραλάβαμε; Είναι γνωστά σε όλους αλλά τα θυμίζω γιατί παρατήρησα στην πολύωρη διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου ότι οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν επιλεκτική μνήμη. Θυμούνται αυτά που θέλουν και ξεχνούν αυτά που κατά τη γνώμη τους δεν θέλουν να θυμούνται. Πρώτα-πρώτα παραλάβαμε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης 7,8%. Παραλάβαμε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 110% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Είχαμε ανεργία της τάξης 11,3% με πεντακόσιους χιλιάδες νέους, κατά το πλείστον, ανέργους. Είχαμε χαμηλή παραγωγικότητα και φθίνουσα ανταγωνιστικότητα.
Τι κάναμε σ' αυτούς τους τριάντα μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση; Ξεκινήσαμε με την πρώτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις ειδικότερα, αλλά παράλληλα δημιουργώντας ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Προχωρήσαμε στην ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 που στα δύο χρόνια της λειτουργίας του απέδειξε πόσο σημαντικός νόμος ήταν μιας που περισσότερα από δύο χιλιάδες διακόσια επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη εγκριθεί με ύψος επενδύσεων 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Προχωρήσαμε στην εξυγίανση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αυξάνοντας την απορροφητικότητα από το 20% που την παραλάβαμε στο 50% σήμερα. Προχωρήσαμε στο νόμο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2007 θα είναι η χρονιά του και θα αποδείξει πόσο σημαντικές τομές και έργα μπορούν να γίνουν με τον συγκεκριμένο νόμο από τα Σ.Δ.Ι.Τ..
Τέλος, προχωρήσαμε σε μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων προχωρώντας στην αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής Τράπεζας και συνεχίζουμε με την Αγροτική Τράπεζα, με τον Ο.Τ.Ε. και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με αυτές τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις πετύχαμε σημαντικά πράγματα. Πρώτα-πρώτα μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα από 7,8% στο 2,6%. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος στο 100% του Α.Ε.Π.. Μειώσαμε την ανεργία από 11,3% στο 8,8%, δυόμισι περίπου μονάδες ή εκατό χιλιάδες άνθρωποι λιγότεροι άνεργοι. Πετύχαμε υψηλή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος η οποίας τρέχει στο τρίτο τρίμηνο του 2006 με 4,4%. Ξαναμπήκαμε στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. ‘Εχουμε έντονη κινητικότητα στις επενδύσεις και επιτέλους η Ελλάδα είναι χώρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Αυξήσαμε τις εξαγωγές κατά 20% στο πρώτο εννεάμηνο του 2006 ενώ θυμίζω ότι το 2005 είχαμε αύξηση των εξαγωγών κατά 13,1%.
Φυσικά, όλα αυτά τα οποία ισχυρίζομαι δεν είναι έτσι αυθαίρετα αλλά είναι πιστοποιημένα από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει το μικρό ελληνικό θαύμα στην οικονομία με την επιτυχία όλων των τεθέντων στόχων. Η ετήσια έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. το ίδιο. Ο γνωστός σοσιαλιστής Επίτροπος κ. Αλμούνια αναγνωρίζει τις προόδους της ελληνικής οικονομίας. Και όλα αυτά χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ψεύτικα στοιχεία με απόλυτη συνεργασία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με την EUROSTAT, με στοιχεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παλιά και όχι τα καινούργια για να μη μπερδεύεστε και για να μη μπερδεύουμε τον ελληνικό λαό. Γιατί εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια, γιατί δεν θέλουμε να κρύβουμε τα προβλήματα, γιατί θέλουμε να τα αναδεικνύουμε και μ' αυτόν τον τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε.
Αλλά ο Έλληνας πολίτης, πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών ενδιαφέρεται γι' αυτά που τον απασχολούν καθημερινά. Ενδιαφέρεται για συγκεκριμένες παροχές που είναι άμεσες σ' αυτόν. Η νέα λοιπόν διακυβέρνηση της χώρας με βάση τις δυνατότητές της, με βάσει τις επιτυχίες που είχε στον οικονομικό τομέα απλώνει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας γι' αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. ‘Ετσι, με το παρόν φορολογικό νομοσχέδιο προχωρούμε στην αύξηση του αφορολογήτου από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ. Προχωρούμε σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από 30% στο 25% σταδιακά και από το 40% στο 35% για κάποιες μεγαλύτερες κατηγορίες εισοδημάτων.
Αυξάνουμε τις συντάξεις του Ο.Γ.Α. από τα 227 ευρώ κατά 53 ευρώ την πρώτη χρονιά, άλλα 50 ευρώ τη δεύτερη, έτσι ώστε να φτάσουμε στα 330 ευρώ που εξαγγείλαμε. Αυξάνουμε το επίδομα Ε.Κ.Α.Σ. κατά 35 ευρώ. Από τα 160 ευρώ πηγαίνει στα 195 ευρώ και στη συνέχεια άλλα 35 ευρώ να πάει στα 230 ευρώ. Αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας κατά 56 ευρώ. Μία σειρά μέτρων υπέρ των ανθρώπων που είναι κοινωνικά αδύνατοι, υπέρ των ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη και όλα αυτά στο πλαίσιο των αντοχών και των ανοχών της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν δανειζόμαστε, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον το δικό μας για να κάνουμε κοινωνική πολιτική, όπως γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια.
Τι βλέπουμε από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Κουραστήκαμε να τα ακούμε μέσα στην Αίθουσα αυτήν, ψέματα, ψέματα, ψέματα. Ξεπεράσατε και το βαρόνο Μινχάουζεν. Τσιτάτα μαρξιστικά. Θυμηθήκατε το μαρξιστικό παρελθόν σας προ πολλών-πολλών ετών, προ του 1981. Διαστρέβλωση της πραγματικότητας με ψεύτικα στοιχεία. Αναφέρω μερικά από αυτά ενδεικτικά:
Τιμαριθμοποίηση. Πότε εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, υποσχεθήκαμε και πού είδατε γραμμένο να υποσχόμαστε τιμαριθμοποίηση της φορολογίας εισοδήματος; Ποτέ. Πότε έγινε στο παρελθόν; Ποτέ. Δημιουργήσαμε, λέει, αναστάτωση και προβλήματα στην αγορά. Εμείς γιατί; Εσείς δεν ξέρετε πόσους φορολογικούς νόμους ψηφίσατε. Κάθε χρόνο αλλάζατε δέκα φορές φορολογικούς νόμους. Εμείς ψηφίσαμε το φορολογικό νόμο για τις επιχειρήσεις στην αρχή της τετραετίας και τώρα που δίνεται η δυνατότητα ψηφίζουμε το φορολογικό νόμο για τα φυσικά πρόσωπα που προβλέπει μία σειρά φορολογικές ελαφρύνσεις. Επιβαρύνουμε λέτε φορολογικά το μέσο Έλληνα πολίτη. Και μάλιστα έχετε και μία θεωρία που λέει για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 23.000 ευρώ είναι πολύ μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση. Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο και πώς το αποδεικνύετε;
Κατ' αρχήν, συνάδελφοι, επειδή και εξ επαγγέλματος έχω την ιδιότητα να κάθομαι και να ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα, έχω συγκριτικά στοιχεία, τα οποία θα καταθέσω και στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τις κλίμακες υπολογισμού φόρου εισοδήματος από το 2004 έως το 2006, ό,τι δηλαδή ίσχυσε ή ισχύει μέχρι σήμερα και τι θα ισχύσει το 2007, το 2008 και το 2009. Έχω δύο περιπτώσεις παραδειγμάτων για να αποδείξω ότι όλα αυτά που λέτε είναι ένα μεγάλο ψέμα.
Πρώτον, μισθωτός με 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα χωρίς κανένα άλλο εισόδημα. Το 2004 θα πλήρωνε φόρο 990 ευρώ το ίδιο και το 2005 που ήταν ακριβώς οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές. Το 2006 με τις αλλαγές που κάναμε εμείς, με την αύξηση του αφορολόγητου από τις 10.000 στις 11.000 ευρώ θα πλήρωνε 900 ευρώ, δηλαδή 90 ευρώ λιγότερα. Το 2007 με τις αλλαγές που προωθούμε, με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητάμε θα πληρώσει 870 ευρώ, δηλαδή 30 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2006, 120 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2004 και με το 2005. Και τέλος το 2009 θα πληρώσει 750 ευρώ ή 240 ευρώ λιγότερα.
Μισθωτός με 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Το 2004 θα πλήρωνε 2.490 ευρώ, το 2006 θα πληρώσει 2.400 ευρώ, δηλαδή 90 ευρώ λιγότερα και το 2007 θα πληρώσει 2.320 ευρώ, άλλα 80 ευρώ λιγότερα ή 170 ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2004.
Αυτά τα καταθέτω για τα Πρακτικά και μπορείτε να τα πάρετε για να επαληθεύσω του λόγου το αληθές.
Κλείνοντας, γιατί ο χρόνος δυστυχώς με κυνηγάει, θα πω ότι η Κυβέρνηση έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Αδικεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από συγκεκριμένες τροπολογίες που κατέθεσε. Έτσι λοιπόν, βρίσκουν την ευκαιρία οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ξεφεύγουν. Δεν μιλάνε για την τροπολογία του Ο.Γ.Α. όπου πήραμε τη σύνταξη του Ο.Γ.Α. από 200 ευρώ και την πάμε στα 340 ευρώ. Δεν μιλάμε για την ένταξη του ταμείου συντάξεων της Αγροτικής Τράπεζας στο Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. που το κόστος το πληρώνει η Αγροτική Τράπεζα, γιατί το δικό τους το παρελθόν είναι αμαρτωλό, γιατί το κόστος ένταξης μιας άλλης ιδιωτικής τράπεζας το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και το κράτος. Δυστυχώς επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να κάνω μία σύντομη αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο και στο θέμα του Ο.Τ.Ε., αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μου δοθεί η δυνατότητα συζητώντας στις τροπολογίες να κάνω την αναφορά αυτή.
Ευχαριστώ.